KÖNYVEK ÉS KÖNNYEK

Egy könyv(ajánló) vagyok csupán a sok közül.

Péterfy-Novák Éva - Apád előtt ne vetkőzz

 



Péterfy-Novák Éva Apád előtt ne vetkőzz című könyét még 2020-ban olvastam. A könyvből készült színdarabot azonban csak most tekintettem meg a Jurányi Házban.

A téma a családon belüli erőszak, hogyan válik az áldozat ragadozóvá, hogyan lehet megtörni a transzgenerációs traumát, lehetséges egyáltalán? 

Az írónő ezen írása ékes példája annak, hogyan lehet ítéletmentesen írni ítélendő cselekvésekről. Felkavaró történéseket, képeket kapunk magunk elé a könyvben és a színdarabban is. Próbálja átadni hogyan lehet érteni az érthetetlent. 

A történetet két szereplő szemszögéből kapjuk meg, párhuzamosan mesélve. Az abúzus témakörét szívfacsaróan járja körül, nehéz megszólalni utána.


Mennyi titkot őriznek a családok a mai napig? 

Hogyan torzultak el az akkori emberek személyiségei?

Kiben és hogyan bízhatunk a családunkon belül?

Észrevesszük az esetleges intőjeleket?

Ha igen, cselekednénk vagy elfordítanánk a fejünket?

Meg lehet szabadulni a beteges vágyaktól? A mai világban megfelelő szakemberhez fordulhatnánk. Megtennénk?


A szeretet nevében.. Nem jó emberek között a gyermeki lélek könnyen torzítható. Egyre csak ezt hajtogatva, dehát én szeretlek Téged. Mikor tanuljuk meg mi az igazi szeretet? Kitől tanuljuk meg? 

Nem szeretet, ha manipuláció hatására történik valami.

Nem szeretet, ha akaratunk ellenére, a másik kedvéért megtesszük.

Nem szeretet, ahol nincs önálló akarat.

Nem szeretet, ahol titkokot kell őrizni.


Kiknek ajánlom a könyvet? Ha szereted a pszichológiát, ha érdekel a téma miértje, akkor biztosan. Talán a könyv segít, hogy a környezetünkben észrevegyük a jeleket és akkor cselekedhetünk. 

Szülőként pedig a könyv még inkább rávilághat arra, hogy mennyire fontos a kommunikáció a gyermekünkkel és mennyire fontos megtanítani neki, mi az igazi szeretet, hogy felismerje. Gyerekkorban és később felnőttként is.




Megjegyzések

back to top